
Ketam Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
Ketam bunga
5 ulas bawang kecil ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 inci kunyit hidup ditumbuk
1/2 inci lengkuas ditumbuk
3 biji cili api ditumbuk (kalau nak pedas lagi boleh tambah)
1 kotak kecil santan
2 biji tomato potong 4
1 biji telor sedikit daun kunyit..
garam & gula secukup rasa
Cara-cara memasak
5 ulas bawang kecil ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 inci kunyit hidup ditumbuk
1/2 inci lengkuas ditumbuk
3 biji cili api ditumbuk (kalau nak pedas lagi boleh tambah)
1 kotak kecil santan
2 biji tomato potong 4
1 biji telor sedikit daun kunyit..
garam & gula secukup rasa
Cara-cara memasak
Sekalikan bahan-bahan yg ditumbuk dalam periuk & rebus bersama 3 cawan air selama 5 minit hingga hilang bau.
Masukkan ketam yg sudah dibersihkan & rebus hingga ketam masak.
Kemudian masukkan santan (dan air ikut suka kuah nak pekat mana) dan kecilkan api. Pecahkan telor & kacau sentiasa sampai kuah masak (supaya tak pecah santan nnt tak sedap) akhir sekali masukkan gula (atau aji) & garam dan tomato tadi (atau kalau nak masamkan sikit bleh masukkan air asam jawa sikit).
masuk kan daun kunyit
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment